• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Villamos dokumentáció készítés

A villamos hálózat megfelelő kivitelezésének alapja a pontos , átgondolt dokumentáció, melyet megelőz az egyéni igények és elképzelések felmérése. A személyre szabott tervezés célja, hogy az elektromos kábelezést már az alapszerelés alkalmával, a védőcsövezéskor úgy kell kialakítani, hogy az, az Ön majdani igényeivel és a legmodernebb eszközökkel is lépést tarthasson, hiszen az új technológiák jelentősen befolyásolhatják az elektromos hálózat kialakítását.

Önnek csak annyi a feladata, hogy meghatározza a berendezések, készülékek helyét, a többit bízza ránk! Sok olyan jó tervező létezik, aki elképzeléseinket képes papírra vetni, de vajon

Mitől lesz igazán jó egy villamos hálózati terv?

 • A rajzok készítése a terület és az épület adottságainak felmérésével kezdődik.
 • A megrendelővel egyeztetjük a célokat, majd mindezek figyelembevételével a legmodernebb technikák segítségével vetjük papírra elképzeléseit.
 • A műszaki tervezés fázisa során folyamatosan egyeztetünk a megrendelővel, illetve együttműködünk az objektív célok meghatározásában.
 • Könnyen értelmezhető, átlátható dokumentációt készítünk, mely mindenki számára közérthető műszaki leírást és költségvetési kiírást tartalmaz.
 • A jó rajz megkönnyíti a kivitelezést – csökken a későbbi csalódások esélye.
 • A jó terv megfelelően részletgazdag, így a kivitelezéskor elkerülhető az improvizáció, ezzel költségtakarékos kivitelezés valósítható meg.
 • A kivitelezésben szerzett tapasztalatunkat már a dokumentáció elkészítése során alkalmazzuk.
 • A jó terv a mindenkori korrekt elszámolás alapja az építkezés bármely fázisában.
 • Az együttműködés során partnerként tekintünk Önre, és hosszú távon gondolkodunk.

Mert minden egy jó tervvel kezdődik!

Ad-hoc megoldások esetén vagy a tulajdonos jár rosszul vagy a kivitelező. Egy üzlet akkor jó, ha mindenkinek megéri.Ha van elektromos terv, a kivitelező nem tud több anyagot elszámoltatni. Sokkal könnyebb a pótmunkák átláthatósága, elszámolása.
Elektromos terv alapján pontosan tervezheti és ütemezheti a kiadásait, össze tudja hasonlítani a kivitelező cégek ajánlatait.
Az elektromos terv az alapja a kivitelező csapat számonkérésének (és természetesen a tervező csapaténak is).
Ha idejében, már a tervezés szakaszában foglalkozik házával, lakásával, nem az utolsó pillanatokban kell improvizálnia. "Ide kellett volna még egy kapcsoló..."

Amennyiben van műszaki ellenőre, sokkal könnyebben tudja számonkérni a kivitelező csapatot.

Gondoljon a jövőre!

Mennyire fontos Önnek, hogy a későbbiekben tudja hol mennek a vezetékek az épületében?
Mennyire fontos meghibásodás esetén a hiba eredetének bárki számára könnyű feltárása?
Mennyire fontos, hogy háza elektromos hálózatát egy másik csapat is átlássa?
Mennyire fontos a rendszere karbantartási időperiódusainak meghatározása?
Amennyiben eladja a házát akkor Ön tudja mit ad el, de a Vevő vajon tudja mit vesz meg?
Elektromos terv esetén igen! Tehát a villamos terv növeli a ház értékét is.

 

Mikor szükségesek szakági kiviteli tervek?

Kivitelezési dokumentációt a 191/2009. kormányrendelet 22.§-ban meghatározott esetekben kell készíteni.

Az építési engedélyhez kötött építési tevékenységeknél minden esetben kell kiviteli terv.
Ha nem engedélyköteles az építési tevékenység, de a jogszabályban meghatározott tevékenységek teljesülnek, akkor is kell kiviteli terv.
Az egyszerű bejelentéshez kötött építkezéseknél, ha nem teljesülnek a 22.§-ban meghatározott feltételek, akkor elég egy egyszerűbb kiviteli terv, ha azonban igen, akkor „rendes” kiviteli tervet kell készíteni.


Mi is az a szakági kiviteli terv?


Szakági kiviteli tervek alatt a következőket értjük általános építmények esetén (pl. egy családi háznál):

 • tartószerkezeti (statikai) kiviteli terv
 • épületgépészeti és
 • épületvillamossági kivitelezési dokumentáció


Ezek elkészítéséhez a jogszabályban meghatározott tervezési jogosultsággal kell rendelkezni.
A villamos kiviteli tervet épületvillamossági jogosultságú tervező készíthet. (266/2013 kr.)

Az, hogy készüljön szakági kivitelezési dokumentáció az építtető, a tervező és a kivitelező közös érdeke és felelőssége. Az építtető érdeke, hogy minden tekintetben megfelelő épület készüljön. Az építésztervező feladata a szakági tervező bevonása, amiről köteles tájékoztatni az építtetőt. A kivitelezőnek pedig azért érdeke, hogy készüljenek szakági kiviteli tervek, hogy a terv nélküli, vagy szakszerűtlen kivitelezésért ne vonhassa felelősségre az építési felügyelet.

Mi a helyzet az egyszerű bejelentés esetén?


A problémásabb eset évek óta az egyszerű bejelentéshez kötött lakóépületek építése. Itt is kötelező kiviteli tervet készíteni, de sok esetben elég egy egyszerűbb kiviteli terv. Ennek kötelező részei:

 • aláírólap tervjegyzékkel
 • helyszínrajz
 • kitűzési helyszínrajz
 • utcakép
 • eltérő szintek alaprajza
 • metszetek
 • homlokzatok
 • műszaki leírás
 • költségvetési kiírás
 • épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás vagy kiviteli terv
 • tartószerkezeti leírás vagy kiviteli terv

Mikor elég a rendszerleírás, és mikor kell kiviteli terv?

Alapvetően a jogszabály egy minimum követelményt határoz meg azzal, hogy a kiviteli dokumentáció részeként gépész és villamos- rendszerleírást határoz meg. Ez azt jelenti, hogy bármely olyan esetben, amikor a tervező úgy ítéli meg, azaz műszakilag indokolt, készülhetnek szakági kiviteli tervek. A lehetőség mindig adott.
Két esetben azonban egyszerű bejelentés esetén is kötelező lesz a gépész és a villamos kiviteli terv:

 • A jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén, azaz ha a 22§ alapján kell kiviteli terv, akkor gépész és villamos terv is kell,
 • valamint ha a Kamara szabályzata alapján kötelező. Vagyis:
  • a 300m2 összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépület építése esetén,
  • meglévő lakóépület 300m2 összes hasznos alapterületet meghaladó méretűre való bővítése esetén.

Az építtető ne csak az anyagiakat vegye figyelembe az építkezés során. Hiába olcsóbb egy rendszerleírás, ha az alapján nehezen valósítható meg szabályosan a kivitelezés.
A rendszerleírás mellett szólhat viszont, hogy azt a szakági tervezők viszonylag gyorsan elkészítik. Mivel hiány van a tervezési jogosultsággal rendelkező szakemberekből, esetenként hónapokat kell várni a megrendelt dokumentációra. Márpedig mivel már az építési napló készenlétbe helyezésekor, a bejelentés mellékletekét fel kell tölteni a megfelelő szakági terveket, rendszerleírásokat, enélkül biztosan nem indulhat el az építkezés.

Mikor kell elkezdeni a villamos tervezést?

Az építészeti tervek elfogadását követően minél hamarabb, hogy elegendő idő legyen az igények felmérésére és a gondos tervezésre, illetve a villanyszerelés kivitelezésének előkészítésére.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Az emberiség 1879 óta -amióta T. A. Edison feltalálta a szénszálas izzólámpát- mind szélesebb körben használta világításra.

Fényforrásainkat kétféle célból használjuk: jelzés céljára és megvilágítás céljára. Mindkettőre jellemző, hogy hosszan tartó üzemet igényel, néhány kivételtől eltekintve. Becslések szerint az EU-ban 2008-ban a használatban lévő fényforrások 85%-a hagyományos, rossz hatásfokkal dolgozó izzólámpa volt. Az azóta eltelt időszak alatt a mintegy 3,5 milliárd izzólámpa energiatakarékosra történő cseréje több mint 30%-kal csökkentette a világítás céljára történő energiafelhasználást, és ezen keresztül évi 15 millió tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. Más becslések szerint ezáltal az európai háztartások teljes elektromos energiafogyasztása 10–15%-kal csökkent, ami átlagosan évi 50 euró megtakarítást eredményez háztartásonként.

A hagyományos és halogén izzók szinte biztosan eltűnnek pár éven belül a boltok polcairól. Az elavult fényforrások helyét új, energiatakarékos megoldások veszik át. A látás szerepet játszik a komfortérzetünkben. Folyamatos kapcsolatot biztosít a környezettel és a látás zavarásmentessége szükséges feltétele az ember komfortérzetének. A vizuális komfortigényeket a fénnyel lehet kielégíteni. A létesítmények tervezésében és megépítésében a mérnökök szerepe nem csak a tér megalkotása, hanem annak láttatása is.

Néhány jellemző fényforrás fényhasznosítása:

 • Kisnyomású nátriumlámpa 180–200 lm/W
 • Nagynyomású nátriumlámpa 90–130 lm/W
 • Hagyományos fénycső 80–100 lm/W
 • Kompakt fénycső 60–80 lm/W
 • LED 60–110 lm/W
 • Halogénizzó 20–30 lm/W
 • Hagyományos izzó 6–20 lm/W

 A világítás tervezésének elsődleges célja, hogy az előírt mértékű megvilágítás valósuljon meg bevilágított helyen, figyelembe véve a természetes világítást és annak változásait is.

A világítás megtervezéséhez az alábbi lépéseket kell elvégezni:

 • az alaplétesítmény funkciójának megfelelően a látási feladat meghatározása
 • a világítástechnikai eszközök és jellemzőiknek az összegyűjtése, a világítási mód funkciója az érvényes szabványelőírások szerint
 • a fényforrás, a lámpatest és kapcsolók kiválasztása
 • világítástechnikai méretezés
 • műszaki és gazdasági hatékonyság elemzés

A tervezés alatt álló, vagy az energiatakarékosság jegyében átalakításra váró világítási rendszerek esetén a fő célkitűzés a beépített villamos teljesítmény és az üzemeltetési idő  csökkentése. Ez úgy érhető el, hogy nagy fényhasznosítású, kis fényáramú, jó hatásfokú és megfelelő kivitelű lámpatestek kerülnek alkalmazásra. További lehetőségek a kis veszteségű előtétek alkalmazása, tervszerű karbantartás, belső terek korszerűsítése, átalakítása, a természetes fény minél jobb hasznosítása. Az üzemidő csökkentésére is számos lehetőség kínálkozik, mint az általános és kiemelő jellegű helyi világítások alkalmazása, a világítási áramkörök kapcsolásának alternatív megoldásai – kézi, automatikus, mozgásérzékelős stb. –, megvilágítási szintek lépcsőzése. Egyéni igényeknek megfelelő szabályozhatóság, a lámpatestek elrendezhetőségének mobilitása.

Light Emitting Diode = fényemittáló dióda

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.
A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 V-osak és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak.

Alapvetően miért és mire jó a LED-es világítás?

 • a LED világítástechnika által jelentős energia megtakarítást lehet elérni
 • a LED-es világító testek sokkal hosszabb ideig üzemelnek (szemben a hagyományos izzókkal)
 • világítástechnikai testek, akár 5-10 éves távlatban is lehet gondolkodni
 • nem vibrál a fény, nem rontja el a szemet
 • nincs bemelegedési idő, azonnal felkapcsolható
 • környezetbarát a technológia, a LED-es izzók nem bocsátanak ki szén-dioxidot.

LED-es izzókat és égőket számtalan gyártó gyárt, természetesen mint minden más termék esetében, itt is megtalálhatóak a minőségbeli eltérések. A nevesebb és megbízható gyártók garanciát vállalnak arra, hogy a termékeik hány évig fognak működnie és jó előre azt is képesek megmondani, hogy a LED-es világítótestek fénytartama, fényárama a használat során mikor és mennyivel fog csökkenni.

Pontos termékmegnevezés nélkül csak körülbelüli értékekről lehet beszélni, de azt lehet mondani hogy általában egy 50ezer óra élettartamú LED izzó kb. 5-10% között veszít a fényerőből 1000 óra használat után.

A színhőmérséklet az általunk látható fény egyik jellegzetessége, mértékegysége a Kelvin fok, avagy ahogy rövidíteni szokták, a “K”.

Egyszerűbben úgy lehetne ezt elmondani, hogy a színhőmérséklettől függ, hogy milyennek látjuk a fényt. Lehet meleg, sárgás hatású, de lehet ezzel akár hideg, kék fényként is érzékelni.

A hagyományos izzóknak kb. 2800 K a színhőmérséklete, a napfénynek 2800 és 5600 K között változik. 5600 K felett már hideg kéknek látjuk a fényt.

Itthon (Európában) inkább a meleg fényt szeretik az emberek.

A színhőmérsékletekből adódóan a meleg fehértől kezdve egészen a hideg fehérig terjed a skála, amikor a LED-es izzókról beszélünk. Az emberek számára a meleg fehér fény (2700 K környékén) egy kellemes hangzású, vonzó megnevezés. A hideg fehér fény viszont riasztó, kevesen is választják.

Fontos tudni, hogy a napfény bizony hideg fehér fénynek minősül, mert 5600 Kelvines. Persze a napfény a színhőmérséklete sok mindentől függ, de az elmondható, hogy a napfényes, derült időben történő napsütés színhőmérséklete ennyi. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a napszakok és az évszakok változásával a színhőmérséklet is változik. Például.:

 • Napfényes idő egy átlagos napon – 5600 K
 • Hajnali fény és naplemente – 2500 K-ig is csökkenhet
 • Ködös idő, borult és párás idő – 6000 – 10000 K között mozog a színhőmérséklet
 • Tengeren, óceánon, magas hegyekben 10000 – 200000 K

A fentiekből következik, hogy “daylight” kifejezés amit magyarul nappali fénynek, napfénynek lehetne fordítani, jogos és ugyanakkor barátságos, vonzó megnevezése a hideg fehér fénynek.

Itthon évtizedek óta hozzá vagyunk szokva a meleg fehér fényhez, de elég csak 2-3 órát eltölteni egy nappali fényű LED izzóval megvilágított helységben hogy visszatérve a korábbi 2700 K környékére azt már “koszos” sárgás fénynek érzékeljük.

Kérjen tőlünk tanácsot környezete korszerű, és hatékony megvilágításához!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Minden jelentősebb tervezői munka számos szakág koordinált együttműködését igényli és ezek keretében különféle közművek tervezése szükséges.

Közlekedési, ipari vagy szolgáltató építmények üzemeltetéséhez villamos energiaellátás, külterületi megvilágítás, víz-, gáz- és csatornahálózat, komplett vízgazdálkodási, szennyvízkezelési technológia, vezetékes vagy vezeték nélküli hírközlési hálózat, esetleg hőtávvezeték szükséges.

Közműtervezés

 • településrendezési tervek villamos része
 • kis és középfeszültségű hálózatok tervezése
 • közvilágítások, díszvilágítások tervezése

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Közvilágítási hálózatok tervezése

A hétköznapi szóhasználatban elterjedt fogalom a „közvilágítás”. Ez alatt általában azokat a helyhez kötött világítási berendezéseket értjük, amely a közlekedésben résztvevők látását hivatottak segíteni, függetlenül attól, hogy a berendezés hol helyezkedik el (úton, parkolóban, hídon, aluljáróban, felüljárón, parkban, megállóban stb). A közforgalmú területek mesterséges világításával szemben támasztott elsődleges követelmény a megfelelő fénysűrűség különbség – és ezáltal a jó kontrasztviszonyok – létrehozása az útfelületen. Így válik láthatóvá az út szegélye, vonalvezetése, az úttest egyenetlensége, az útburkolati jelek valamint az úton álló és mozgó akadályok. A közvilágítás energiatakarékos átalakítása, korszerűsítése sok helyen időszerűvé vált.

Cégünk vállalja utak, terek, parkok, gyalogátkelőhelyek, parkolók megvilágításának tervezését.

Díszvilágítás tervezése

Legyen szó akár egy új üzletközpontról, egy műemlék templomról, középületről, vagy egy igényes családi házról, az épületek díszvilágítása az esti órákban varázslatos új arcát mutatja meg a nappali fényben amúgy elvesző építészeti szépségeknek. A szakszerűtlenül megtervezett és kivitelezett díszvilágítás azonban sokszor többet árt, mint használ, mert rosszul beállított fényeivel a közlekedés résztvevőinek és a szomszédos ingatlanok lakóinak látását, komfortérzetét zavarhatja. A díszvilágítás lámpatesteit gondos tervezés alapján kell kiválasztani. A leggyakoribb feladat a közepes nagyságú települések templomainak esti kivilágítása, ami viszonylag szerény eszközökkel is jó eredménnyel megoldható. A jelentős épületek általában nagyobb téren vagy parkban állnak. Az épület díszvilágításának hatását nagyban emeli, ha a kapcsolódó területek világítása is dekoratív lámpatestekkel történik. A jó világításhoz a lámpatestek, fényforrások és működtető szerelvények összhangja szükséges. Az esztétikus megjelenéshez a túl– és az alulvilágítást egyaránt kerülni kell. Míg a túl erős megvilágítás zavaróan hat, a túl gyenge fény nem emeli ki kellően a díszvilágítás tárgyát. A megvilágítás erőssége mellett annak egyenletességére is figyelmet kell fordítani.

Forduljon hozzánk bizalommal, állunk rendelkezésére!

 

 

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Szakmai fórumok sokaságának alaptémája napjainkban az automatizálás, az intelligens épület technológiáinak fejlesztése. Sokunknak még csak álom, hogy amikor autónkkal közeledünk a házunk felé, akkor automatikusan nyíljon a kert és a garázskapu. Reggel magától elinduljon a kávéfőző és még a függönyt se kelljen saját kezűleg elhúzni. Az egyes helyiségek hőmérséklete, a fények összjátéka mind előre programozható. A strukturált hálózatok alapja, hogy "minden mindennel összefügg".

KNX épületautomatizálás

A KNX egy Németországból származó épületautomatizálási világszabvány, ami immár 20 éve van jelen az épületautomatikai megoldások területén. A szabvány által a különböző gyártók készülékeit és azok funkcióit lehetőségünk nyílik egy rendszerben működtetni. Napjainkra több száz cég biztosítja a KNX csatlakozás lehetőségét, így a felhasználó akár 65 000 termék közül választhatja ki a számára leginkább megfelelő megoldást. A KNX rendszer BUS kábelezési struktúrát használ a kommunikációhoz.

Az intelligencia szó az épületautomatizálásban napjainkban még nem azt jelenti, hogy az épület mesterséges intelligenciát használ és önállóan gondolkozik, inkább arra irányul a kifejezés, hogy olyan komplex számítógépes rendszert használ, ami érzékeli az épület környezetét és a belső állapotokat és ezek alapján képes az épület elektromos rendszereit úgy összehangolni, hogy azok a leghatékonyabban működjenek. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. Minden épületben vannak olyan lehetőségek, ahol akár energia megtakarítás, akár kényelem vagy biztonság szempontjából hasznosak lehetnek a smart home rendszerek.

Az intelligens épületek 3 fő területen könnyítik meg a felhasználók életét.

- energiatakarékosság
- biztonság
- kényelem

Az épületautomatizálás lehetőségeit felhasználva készített intelligens otthonok a környezeti változásokat, külső és belső szenzorok segítségével mérik és az ezekből származó adatok segítségével egy központi vezérlő egység által irányítják a ház rendszereit, legyen szó a biztonsági rendszerről, világításról, hűtő vagy fűtő körökről vagy éppen az redőnyök mozgatásáról.

Ha a rendszer érzékeli, hogy nem tartózkodik senki az adott helységben vagy magában az épületben esetleg elhagyta az épületet, a rendszer szabályozza a fűtés intenzitását, lekapcsolja az égve felejtett világító testeket, élesíti a riasztót és még számos olyan funkciót aktivál, melyet a tulajdonos előre megtanított számára. Bátran állíthatjuk, hogy egy intelligens épületben a funkciók tárháza mára gyakorlatilag végtelen.

 
Mitől lesz energiatakarékos egy intelligens ház?

Az épületautomatizált rendszerek egyik alapgondolata az energia megtakarítás. Az intelligens otthonokban az intelligens rendszereknek köszönhetően 50-75 %-os energia megtakarítás érhető el a legtöbb területen.

Építkezés illetve lakásfelújítás során nem érdemes elavult 20-30 éves technológiával építkezni, felújítani. Vegyünk egy példát. Lakásunkban jelenleg gázkonvektorok vannak viszont ezeket egy központi cirkó kazánra illetve ennek radiátoraira cseréljük. Természetesen egyelőre közel ugyan azzal a hatékonysággal fognak működni mivel a vezérlésük illetve a szabályzásuk nem megfelelő. Itt jön először szóba az épületautomatizálás.

A hétköznapokból egy példát megragadva elemezzünk egy élethelyzetet. A család reggel 7 órakor kel fel 8 órakor pedig elhagyja a lakást a család összes tagja. Amikor felkelnek bekapcsolják a fűtést, amikor elhagyják az épületet pedig kikapcsolják. Az intelligens rendszereknek köszönhetően lehetőségünk van épületünk energiatakarékosságát növelni.  Az okos rendszer magától bekapcsolja a fűtési rendszert 30 perccel az ébredés előtt majd a távozás előtt 30 perccel kikacsolja magát, így a legmagasabb hőleadás pont akkor keletkezik, amikor a család tagjai otthon tartózkodnak. Az intelligens épületautomatikai rendszereknek köszönhetően évi több tízezer vagy akár százezer forintos fűtésköltséget is meg lehet takarítani egy családi házban nem is beszélve egy nagyobb alapterületű épületről.

Világítás területén is hasonló a költségracionalizálás mértéke. Az intelligens világításvezérlésnek köszönhetően szabályozni tudjuk a világítótestek fényerejét. Épületautomatikai nyelven dimmeljük azokat. Fényérzékelő aktorok elhelyezésével a rendszer folyamatosan méri a külső fényerőt, így az izzók teljesítményét visszaveszi és csak csökkentett fényerővel üzemelteti azokat.
Mozgásérzékelők és jelenlét érzékelők elhelyezésével az épület világítótestei csak akkor működnek, ha aktivitást érzékelnek. Időzítő kapcsolások programozásával meg tudjuk adni, hogy maximum mennyi ideig világítsanak az egyes világítótestek.

Melyek a legfontosabb kényelmi szempontok egy intelligens otthonban?

Megrendelőink részéről számos eltérő kérés érkezik. Az egyik leggyakoribb funkció a redőnyök automatizálása, okos telefonon vagy tableten keresztüli távoli, egy kezelőfelületen keresztüli vezérlése. A kerti öntözőrendszerek központosítása lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással válasszuk ki az időjáráshoz és évszakhoz leginkább megfelelő öntözőprogramot. A hagyományos audio kaputelefonok kora lejáró félben van, köszönhetően az intelligens rendszereknek az otthonokban átvették a helyüket a video kaputelefonok. A videó kaputelefon egyik nagy előnye, hogy már nem csak halljuk az érkező vendégeket, de látjuk is őket. Sőt, akár távolról is megtehetjük ezt.
A kényelmi lehetőségek szempontjából egyértelműen meghatározó az audio rendszerek vezérlésének lehetősége. Egy intelligens otthonban az épület különböző helyeire szerelhetünk hangszórókat, melyeket egy kezelőfelület segítségével irányíthatunk, vagy előre programozhatjuk őket. A multimédia további fontos részét képezik az intelligens mozi szobák, melyek otthonunkba varázsolják a high-tech mozik hangulatát. 

Hasznos biztonságtechnikai funkciók egy intelligens épületben.

Okos házak esetében a hagyományos kamera rendszer kiépítése mellett lehetőségünk nyílik beléptető rendszer és azonosító rendszer telepítésére is. Egy intelligens épületautomatizált otthonban a központi vezérlő egység lehetőséget biztosít ezen biztonsági rendszerek összekapcsolására az épület többi okos funkcióval rendelkező eszközével, ami a jelenlét szimuláció miatt rendkívül hasznos funkció lehet. Egy okos ház lehetőséget biztosít arra, ha nem tartózkodunk otthon, akkor is mozgásokat és véletlenszerű kapcsolásokat generál az épületben. A külső szemlélő azt hiszi ezáltal, hogy otthon vagyunk, mivel a bizonyos idő elteltével a redőnyök fel-le mozognak, míg egyes helységekben bizonyos időtartamra a világítás be-ki kapcsol.
Természetesen "klasszikus" biztonságtechnikai elemek is jelen vannak egy intelligens épületben, úgy mint tűzérzékelő, füstérzékelő, vízszint érzékelő, ablaknyitás érzékelő és még sok más.

Az előzőekben leírt funkciók csak ízelítő jellegűek. A mai intelligens épületek által kínált funkciók tárháza szó szerint végtelen. Nagyon nehéz volna olyan funkciót találnunk, amit nem tudunk automatizálni.

Amennyiben további részletek is érdeklik épületautomatizálással kapcsolatban, keressen minket.

 

 

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!