• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az érintésvédelem / áramütés elleni védelem felülvizsgálatát  a 14/2004. (IV.19.) FMM rendelet írja elő kötelező jelleggel:

"A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés közvetett érintés elleni védelmének (érintésvédelem / áramütés elleni védelem) ellenőrző felülvizsgálatáról és időszakos ellenőrző felülvizsgálatáról a tulajdonos / üzemeltető a berendezés szerelői ellenőrzésének, illetve szabványossági felülvizsgálatának keretében gondoskodik. Az ellenőrző felülvizsgálatot, az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint az érintésvédelem bővítése, átalakítása és javítása után a szerelés befejező műveleteként kell elvégezni szabványossági felülvizsgálattal.”

Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni:

  • áram-védőkapcsolón havonta szerelői ellenőrzéssel
  • kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként szerelői ellenőrzéssel
  • a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981.(XII. 27.) IpM rendelet alkalmazási körébe tartozó villamos berendezéseken 6 évenként szerelői ellenőrzéssel 
  • egyéb villamos berendezéseken 3 évenként szabványossági felülvizsgálattal.

Miért fontos az érintésvédelmi felülvizsgálat és minősítő irat?

Az áramütés elleni védelem (érintésvédelem) célja: az elektromos, vagy nem elektromos berendezések érinthető részei meghibásodás, vagy üzemszerű működés közben ne kerülhessenek feszültség alá.

Kevésbé szárazan fogalmazva: pl egy kávéfőző fém részei a kávéfőző fűtőbetétjének meghibásodása esetén feszültség alá kerülhetnek (rázhatnak), ha a kávéfőző érintésvédelme nem megfelelő. Ha a kávéfőző érintésvédelme (földelése) megfelelő akkor a fűtőbetét testzárlata esetén lekapcsol a kismegszakító, tehát az érintésvédelmi rendszer megóvott valakit egy áramütéstől.

Az érintésvédelemhez tartozik az EPH is.

Mi az EPH?

EgyenPotenciálra hozó Hálózat. Egy létesítmény, épületben és azon kívül található nagy kiterjedésű fém felületek, csőhálózatok egyenpotenciálú összekötése.

Tehát egy épület beton alapjában, vagy szerkezeteiben lévő vasszerkezet, egy vas lépcső, egy nagyobb fém ajtó, egy fém polcrendszer, a víz, gáz, fűtés, egyéb csőhálózatok legyenek fémesen összekötve.

Miért szükséges?

Egy fém polcrenszer bekötése: előfordulhat, hogy a polcrendszeren egy elektromos eszközt használunk (mikrohullámú sütő). Maga a sütő érintkezik a fém polcrendszerrel, meghibásodás esetén a polc feszültség alá kerülhetne, ha nincs EPH. A sütő, vagy a hosszabbító kábele becsípődhet a polc lábai alá, vagy a polc mögé, a kábelt a polc éles részei ki is dörzsölhetik. Ha a polcrendszer az EPH rendszerre van kötve, a felsorolt hibák esetén a kismegszakító lekapcsol.

 

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!