• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Azt tudjuk, hogy a normál használati áram kiváltása megéri napelemmel, 8-10 éves megtérülés várható. De mi van akkor, ha egy meglévő házat árammal szeretnénk fűteni? Mivel nagyon sokan gondolják jó ötletnek, hogy majd kikötik a gázt, és árammal fűtenek majd, szeretnénk őszintén beszélni ezzel kapcsolatosan. 1 m3 gáz fűtőértéke 10 kWh árammal váltható ki. 1m3 gáz kb. 140 Ft, 10 kWh ára kb. 420 Ft, tehát árammal fűteni kb. 3x annyiba kerül. Abban az esetben sem javul a helyzet jelentősen, ha infra-paneleket használunk. Egy 20 éve épült 100 m2-es közepesen szigetelt ház éves gáz fogyasztása1500-2000 m3, tehát 15.000-20.000 kWh árammal lehetne ezt helyettesíteni, amihez kellene 13-17 kWp napelem teljesítmény.  Nem csak az a probléma, hogy egy ekkora napelemes rendszer ritkán fér fel egy átlagos családi ház tetejére, hanem az, hogy a napelemes beruházás megtérülését a gáz árával kellene számítani, hiszen annyi a jelenlegi fűtésköltség. Így, kb 30 éves megtérülés jön ki, nem beszélve arról, hogy még tovább növeli költségeinket egy elektromos kazán, vagy az infra-panelek, egyebek. Mikor javasolt mégis az árammal történő fűtés? Eddigi tapasztalatunk és számításaink szerint három esetben mindenképp.


1.    Új építésű családi háznál, ha az legalább A+ kategória szerint készült, és az éves fűtési energia igénye nem haladja meg az 50 kWh/m2/év értéket. Egy 120 m2—es ház esetén az éves fűtés így kb 6000 kWh áramfogyasztást igényel, ezt ideális esetben egy kb. 5 kWp-es napelemes rendszerrel elő tudjuk állítani. Az új építésnél történő megvalósítás további előnyöket jelent, mert pl. a szükséges infra-panelek beruházási értéke jóval alul marad egy hagyományos padló vagy radiátoros fűtési rendszer kiépítési és anyagköltségénél. Valamint nem kell gázterv, kémény-engedélyeztetés stb.
2.    Meglévő családi háznál, ha első körben hőmegtartási törekvéseket végzünk, mint a homlokzat- és födémszigetelés, nyílászáró csere, és az így kialakult relatív alacsony fűtési energiaigényt fedezzük napelemből származó elektromos árammal. Az új építésű házzal összevetve ez a megoldás annyival rosszabb, hogy a meglévő hagyományos fűtésrendszert már korábban kifizettük.
3.    Egy alkalmanként használt ingatlan temperálása, és ideiglenes felfűtése akár mobiltelefonról vezérelve. Erre jó példa egy nyaraló, amit téli időszakban is pár hétvége erejéig néha meglátogatunk.

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!