• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Intelligens hálózatok

Az intelligens hálózat lényege, hogy az épület valamennyi végpontja kapcsolatban legyen az épületünk központi vezérlését végző egységgel (központosított rendszer esetén, amely a leggyakoribb), mivel az adatoknak oda kell eljutni illetve onnan kapják az utasítást. Busz rendszeren keresztül kommunikáló KNX-es eszközök esetén, az eszközök is képesek egymással kommunikálni így nem biztos, hogy minden esetben a központi egységhez kell eljutnia az információnak. A központosított rendszerek csillagpontos kiépítéssel készülnek úgy, hogy a megfelelő egységhez a megfelelő típusú kábelt kell kihúzni (szemben a strukturált kábelezéssel, amelynek a nagyságrendileg egyen kábelek kihúzásán van a hangsúly). A központosított rendszerek a legtöbb esetben képesek a BUSZ kábelen történő kommunikációra is, így sokszor hybrid rendszerek jönnek létre, mert hatékonyság vagy ár érték miatt van amikor a busz kábelen történő kommunikáció, van amikor a szimpla megfelelő kábelen történő kommunikáció a jobb. Az intelligens rendszerek kiegészítője pedig a strukturált kábelezés, amelyen keresztül érkezik általában az internet, a telefon és a kamera. 

Mit jelent a strukturált hálózat

Nagyon leegyszerűsítve a strukturált hálózat egy olyan csillagpontos kábelezés, amely során megegyező - szabványos - kábeleket és végpontokat használunk így a hálózati eszközeink cserélhetők illetve könnyedén máshova vihetők és hálózatunk sokkal egyszerűbben bővíthetővé válik. Strukturált hálózatnak a hétköznapi nyelvben a számítógépes hálózatokat szokták emlegetni, de azért bővebb fogalomkörről van szó mivel az adatforgalmon kívül hang és videó jeleket is továbbít, bár ezen típusú forgalmak is általában digitális jelek, azaz, adatforgalom típusúak.

Strukturált, intelligens és vezeték nélküli hálózatok

Az intelligens épületek fejlesztésének a jövője a vezeték nélküli eszközök (hálózaton illetve egyéb rádiójelen kommunikáló) elterjedése. Ugyan a vezeték nélküli hálózatokat nem szokták a strukturált hálózatokhoz sorolni, de álláspontunk szerint a modern kor strukturált hálózatainak köztelező kiegészítője. Mindig fontos tervezési kérdés, hogy hálózatunkat hogyan tervezzük meg, hogyan fognak az igényeink a későbbiekben alakulni. A mi álláspontunk amennyiben az ingatlanban elektromos felújítás vagy egyéb átalakítás történik, lehetőség szerint alakítsuk ki az előre látható végpontokat kábelezéssel. Ez a későbbiekben is viszonylag egyszerűen módosítható, ipari épületeknél pedig a kialakítás miatt még egyszerűbb ezen hálózatunk bővítése. A vezetékes strukturált illetve intelligens kábelezés mellé vezeték nélküli eszközeinkhez (pl.: tabletek, ipad-ek, egyéb vezeték nélküli egységek) alakítsuk ki elsősorban a vezeték nélküli hálózatunkat. Ebben az esetben mindig van lehetőségünk a hagyományos kábeles kapcsolat elérésére illetve a mobilitásra is. A mai környezetben mindig a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok együttes kiépítésének összhangjára kell törekedni.

Strukturált hálózatok gyakorlati kivitelezése

A strukturált hálózat kiépítését legegyszerűbben az építkezéssel vagy komolyabb felújítással egy időben lehet elvégezni, amikor már az elektronikai és gépészeti tervezés szakaszában elkezdődhet a kábelhálózat tervezése is. Ebben az esetben a csövezést és a kábelezést a szerelésekkel egy időben végzik. Kész épületben fontos szempont, hogy minél kisebb rombolással és kényelmetlenséggel járjon a telepítés, ilyenkor a falakon magasan elvezetett kábelcsatornákba kerülnek a vezetékek. Célunk, hogy Ön és munkatársai a számítógép felgyorsult működésén kívül mást szinte észre se vegyenek a munkánkból, abból hogy ott jártunk.

A telepítési munkák sorrendje meghatározott, de az ütemezés a megrendelő idejétől és igényétől függ:

  • 1. fázis: A tervezési feladatokat épületgépész vagy tervezésben jártas (szabványok, épületgépészeti előírások, tűzvédelmi szabályok ismerete) informatikus végezheti.
  • 2. fázis: A csövezés vagy a kábelcsatornák felszerelése. A kábelvezető csöveket a falba vésve helyezik el, a kábelcsatornákat csavarozással vagy ragasztással rögzítik.
  • 3. fázis: A kábelek behúzása a csövekbe illetve a kábelcsatornákba. Elővigyázatosságot igénylő feladat, hogy a kábelek megőrizzék sértetlenségüket.
  • 4. fázis: A kábeleket be kell kötni az elosztóknál és a munkaállomások végpontjainál.
  • 5. fázis: Beüzemelés. A szükséges ellenőrzések után próbaüzemre beindítjuk a rendszert. A tesztelést követően kerül sor a végleges üzembe helyezésre.

 

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!