• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A napelem teljesítménye egy fontos adat a napelem jellemzése során. A napelemek teljesítménye Wp-ben, azaz Wattpeak-ben van megadva.  A Wp a napelem csúcsteljesítményét jelenti, azaz szabványos mérési körülmények között ekkora csúcsteljesítményre képes (a szabvány mérési paraméterek: 1000 W/négyzetméter sugárzás, AM 1,5, 25°-os modulhőmérséklet ). Azonban a napelem nagyon ritkán termel csúcsteljesítményen, egy évben mindössze pár órát. Ezért nem ez a legfontosabb adat a megfelelő napelem kiválasztására.
A napelem kiválasztása előtt meg kell határoznunk azt, hogy egy évben mekkora energiafogyasztást kívánunk lefedni. Az áramszolgáltató kWh-ban számol el, ezért célszerű ezzel kezdeni. Ha megvan, mennyit fogyasztunk, akkor ahhoz méretezünk egy rendszer teljesítményét. A napelemes rendszerünk névleges teljesítménye kb 80-85%-a legyen az éves energiafogyasztásunknak. Ezt egy rövid számítási példával illusztrálva:
•    A fogyasztás: 3000 kWh/év
•    A szükséges napelemes rendszer teljesítménye: 3000 x 0,85 ≈ 2500 Wp, azaz 2,5 kWp
Tehát ekkora névleges teljesítményű rendszert érdemes telepíteni optimális tájolás esetén, azaz déli irány és 35°-os napelem dőlésszög, árnyékmentes területen. Ez a napelem teljesítmény fog kb 3000 kWh villamosenergiát termelni évről-évre.
A napelem modul teljesítménye már változhat, ugyanis eldönthetjük, hogy kisebb teljesítményű napelemekből rakjuk össze ezt a rendszert, vagy nagyobb teljesítményű napelemekből. Választhatunk 230 Wp-es napelemet, akkor 11 db, míg ha egy 300 W-os napelemet választunk, akkor elég 9 db.

Mi a fontos a kiválasztás során?

Az eddigiekből láthatjuk, hogy nem egy napelem teljesítménye a fontos, hanem a napelemes rendszerünk összteljesítménye. Ennek összehasonlítása nagyon egyszerű, meg kell vizsgálni egységnyi napelem teljesítmény árát. Ez úgy történik, hogy a Wp értéket elosztjuk a napelem egységárával, így megkapjuk, hány Ft/Wp. Azonban összességében ez sem takarja a rendszer valós költségeit, mert a napelem rendszer tartalmaz még tartószerkezetet, kiegészítő elektromos eszközöket, invetrert, valakinek telepíteni is kell azt, illetve az áramszolgáltatói ügyintézést.
Tehát az energiatermelés és az ár szempontjából kevés jelentősége van a napelem teljesítménynek. A hosszú távú, megbízható használat nem egyszerűen a napelem teljesítményén, hanem a minőségi anyagokon és a megbízható szolgáltatáson múlik.

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!