• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az elmúlt években a napelem ár jelentős változáson ment keresztül, a vásárlók szempontjából igencsak pozitív irányba.

A napelemek ára a 2009-től kezdődő hatalmas kereslet hatására nagymértékben csökkent, nagyjából a felére. A Távol-Keleten ebben az időszakban rengeteg napelem gyártósort hoztak létre, amik azóta ontják magukból a napelem alapját képező szilícium lapokat. A világpiacon közben hirtelen megsokszorozódott a gyártók száma, emiatt a nyugat-európai gyártóknak is csökkenteni kellett a napelem árakat és minél inkább felvenni a versenyt a kínai gyártók olcsóbb napelemeivel.


A napelem ár megtérülése


A napelem árak csökkenésével egy időben egy másik pozitív jelenség is zajlik a piacon: a napelemek teljesítménye és megbízhatósága határozottan és folyamatosan emelkedik.
Így a napelem árával szembeállítható megtérülés, vagyis hogy mennyi idő alatt térül meg a napelem ára, folyamatosan javuló képet mutat.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy amikor a napelem árát vizsgálja, akkor a teljes beruházás megtérülését is állítsa szembe a költségekkel!


 Mit is jelent a napelem ára?


A napelem áráról leggyakrabban egy tetőn elhelyezkedő napelem tábla jut eszünkbe. Ez teljesen érthető, hiszen ez látszik és ha a tulajdonos felnéz a tetőre, erre lehet büszke és elégedett.
Önmagukban viszont a napelemek nem fognak számunkra energiát termelni. Ahhoz, hogy egy jól működő napelemes rendszerünk legyen, amely 25-30 évig képes kiszolgálni minket, és hosszú távon biztosítani az olcsó villamos energiát, nem csupán a napelemekről illetve a napelem áráról kell beszélnünk, hanem a komplett rendszert egyben vizsgálni. (Illetve a följebb említett megtérülést is.)
A napelemes rendszer azon túl, hogy három fontos részből áll, úgy mint napelem, inverter és tartószerkezet, több apró részlet is ugyanolyan fontos a hosszú távú működés szempontjából. Az apróságok, amik már kevesebbszer kerülnek szóba napelemes rendszer esetén, a következők:
•    A tartószerkezet teljes mértékben rozsdamentes, minőségi anyagból készüljön.
•    A telepítési munkálatok során olyan módon kerüljenek fel a napelemek illetve a tartószerkezet, hogy a tető 25 év múlva se ázzon be.
•    A telepítési munkálatokra vállalt garancia.
•    Az inverter garanciája alapvető elvárás, de a garanciális háttérszolgáltatást is megbízhatóan vállalja a forgalmazó?
•    A csatlakozó szerelvények, kábelek és kábelvédő csövek mind teljes mértékben UV és időjárás álló anyagból készüljenek.
•    A kiegészítő elektromos eszközökre – úgymint leválasztó kapcsoló illetve túlfeszültség levezető – is érvényes-e a garanciaszolgáltatás, megbízható gyártó termékei lettek-e beszerelve?
•    A korrekt áramszolgáltatói ügyintézés, amely magában fogalja az ügymenet végigkövetését a telepítéstől a módosított hálózati szerződések megkötéséig, illetve a kétirányú (ad-vesz) mérőóra cseréjéig.
Amire mindenképpen figyeljen!
Összegezve nagyon fontos, hogy amikor a napelemes beruházás mellett dönt, akkor az ár tekintetében ne csupán magának a napelemnek, mint különálló elemnek az árát vizsgálja, hanem feltétlenül nézze meg a kapcsolódó technikai eszközök minőségét és árát is, illetve a teljes beruházás megtérülését.

Pályázat, állami támogatás, finanszírozás


Napelemes rendszer megvalósításán töri a fejét, de nincs meg rá az anyagi kerete? Ne adja fel álmait!

Európai Uniós forrás:

Lakossági pályázatok
Társasházi pályázatokKapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!