• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00

Világítástechnikai (LED) tervezés, tanácsadás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az emberiség 1879 óta -amióta T. A. Edison feltalálta a szénszálas izzólámpát- mind szélesebb körben használta világításra.

Fényforrásainkat kétféle célból használjuk: jelzés céljára és megvilágítás céljára. Mindkettőre jellemző, hogy hosszan tartó üzemet igényel, néhány kivételtől eltekintve. Becslések szerint az EU-ban 2008-ban a használatban lévő fényforrások 85%-a hagyományos, rossz hatásfokkal dolgozó izzólámpa volt. Az azóta eltelt időszak alatt a mintegy 3,5 milliárd izzólámpa energiatakarékosra történő cseréje több mint 30%-kal csökkentette a világítás céljára történő energiafelhasználást, és ezen keresztül évi 15 millió tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. Más becslések szerint ezáltal az európai háztartások teljes elektromos energiafogyasztása 10–15%-kal csökkent, ami átlagosan évi 50 euró megtakarítást eredményez háztartásonként.

A hagyományos és halogén izzók szinte biztosan eltűnnek pár éven belül a boltok polcairól. Az elavult fényforrások helyét új, energiatakarékos megoldások veszik át. A látás szerepet játszik a komfortérzetünkben. Folyamatos kapcsolatot biztosít a környezettel és a látás zavarásmentessége szükséges feltétele az ember komfortérzetének. A vizuális komfortigényeket a fénnyel lehet kielégíteni. A létesítmények tervezésében és megépítésében a mérnökök szerepe nem csak a tér megalkotása, hanem annak láttatása is.

Néhány jellemző fényforrás fényhasznosítása:

 • Kisnyomású nátriumlámpa 180–200 lm/W
 • Nagynyomású nátriumlámpa 90–130 lm/W
 • Hagyományos fénycső 80–100 lm/W
 • Kompakt fénycső 60–80 lm/W
 • LED 60–110 lm/W
 • Halogénizzó 20–30 lm/W
 • Hagyományos izzó 6–20 lm/W

 A világítás tervezésének elsődleges célja, hogy az előírt mértékű megvilágítás valósuljon meg bevilágított helyen, figyelembe véve a természetes világítást és annak változásait is.

A világítás megtervezéséhez az alábbi lépéseket kell elvégezni:

 • az alaplétesítmény funkciójának megfelelően a látási feladat meghatározása
 • a világítástechnikai eszközök és jellemzőiknek az összegyűjtése, a világítási mód funkciója az érvényes szabványelőírások szerint
 • a fényforrás, a lámpatest és kapcsolók kiválasztása
 • világítástechnikai méretezés
 • műszaki és gazdasági hatékonyság elemzés

A tervezés alatt álló, vagy az energiatakarékosság jegyében átalakításra váró világítási rendszerek esetén a fő célkitűzés a beépített villamos teljesítmény és az üzemeltetési idő  csökkentése. Ez úgy érhető el, hogy nagy fényhasznosítású, kis fényáramú, jó hatásfokú és megfelelő kivitelű lámpatestek kerülnek alkalmazásra. További lehetőségek a kis veszteségű előtétek alkalmazása, tervszerű karbantartás, belső terek korszerűsítése, átalakítása, a természetes fény minél jobb hasznosítása. Az üzemidő csökkentésére is számos lehetőség kínálkozik, mint az általános és kiemelő jellegű helyi világítások alkalmazása, a világítási áramkörök kapcsolásának alternatív megoldásai – kézi, automatikus, mozgásérzékelős stb. –, megvilágítási szintek lépcsőzése. Egyéni igényeknek megfelelő szabályozhatóság, a lámpatestek elrendezhetőségének mobilitása.

Light Emitting Diode = fényemittáló dióda

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.
A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 V-osak és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak.

Alapvetően miért és mire jó a LED-es világítás?

 • a LED világítástechnika által jelentős energia megtakarítást lehet elérni
 • a LED-es világító testek sokkal hosszabb ideig üzemelnek (szemben a hagyományos izzókkal)
 • világítástechnikai testek, akár 5-10 éves távlatban is lehet gondolkodni
 • nem vibrál a fény, nem rontja el a szemet
 • nincs bemelegedési idő, azonnal felkapcsolható
 • környezetbarát a technológia, a LED-es izzók nem bocsátanak ki szén-dioxidot.

LED-es izzókat és égőket számtalan gyártó gyárt, természetesen mint minden más termék esetében, itt is megtalálhatóak a minőségbeli eltérések. A nevesebb és megbízható gyártók garanciát vállalnak arra, hogy a termékeik hány évig fognak működnie és jó előre azt is képesek megmondani, hogy a LED-es világítótestek fénytartama, fényárama a használat során mikor és mennyivel fog csökkenni.

Pontos termékmegnevezés nélkül csak körülbelüli értékekről lehet beszélni, de azt lehet mondani hogy általában egy 50ezer óra élettartamú LED izzó kb. 5-10% között veszít a fényerőből 1000 óra használat után.

A színhőmérséklet az általunk látható fény egyik jellegzetessége, mértékegysége a Kelvin fok, avagy ahogy rövidíteni szokták, a “K”.

Egyszerűbben úgy lehetne ezt elmondani, hogy a színhőmérséklettől függ, hogy milyennek látjuk a fényt. Lehet meleg, sárgás hatású, de lehet ezzel akár hideg, kék fényként is érzékelni.

A hagyományos izzóknak kb. 2800 K a színhőmérséklete, a napfénynek 2800 és 5600 K között változik. 5600 K felett már hideg kéknek látjuk a fényt.

Itthon (Európában) inkább a meleg fényt szeretik az emberek.

A színhőmérsékletekből adódóan a meleg fehértől kezdve egészen a hideg fehérig terjed a skála, amikor a LED-es izzókról beszélünk. Az emberek számára a meleg fehér fény (2700 K környékén) egy kellemes hangzású, vonzó megnevezés. A hideg fehér fény viszont riasztó, kevesen is választják.

Fontos tudni, hogy a napfény bizony hideg fehér fénynek minősül, mert 5600 Kelvines. Persze a napfény a színhőmérséklete sok mindentől függ, de az elmondható, hogy a napfényes, derült időben történő napsütés színhőmérséklete ennyi. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a napszakok és az évszakok változásával a színhőmérséklet is változik. Például.:

 • Napfényes idő egy átlagos napon – 5600 K
 • Hajnali fény és naplemente – 2500 K-ig is csökkenhet
 • Ködös idő, borult és párás idő – 6000 – 10000 K között mozog a színhőmérséklet
 • Tengeren, óceánon, magas hegyekben 10000 – 200000 K

A fentiekből következik, hogy “daylight” kifejezés amit magyarul nappali fénynek, napfénynek lehetne fordítani, jogos és ugyanakkor barátságos, vonzó megnevezése a hideg fehér fénynek.

Itthon évtizedek óta hozzá vagyunk szokva a meleg fehér fényhez, de elég csak 2-3 órát eltölteni egy nappali fényű LED izzóval megvilágított helységben hogy visszatérve a korábbi 2700 K környékére azt már “koszos” sárgás fénynek érzékeljük.

Kérjen tőlünk tanácsot környezete korszerű, és hatékony megvilágításához!

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!