• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Napjainkban meglehetősen foglalkoztatja az embereket a zöld energia, hogy is lehetne környezettudatosan, mégis hatékonyan, hosszú távon pedig olcsón megoldani ezt a problémát. A Föld tartalékai bizony végesek és az áramot termelő atomerőmű is veszélyes sok szempontból. Kijelenthetjük, hogy a megoldás mindenképpen a napelem. Igazából a napelem segítségével lehetővé válik, hogy villamos energiát állítsunk elő, ehhez pedig a Nap általi sugárzás energiája szükséges. Ha a napelem termékre esik a választás, fontos tudni, hogy hosszú távra tervezett beruházásról van szó, körülbelül 20-25 évben határozható meg az az intervallum, amelyet a napelem termékre vállal a cég garancia gyanánt. Abban az esetben, ha az élettartamról beszélünk, akkor viszont 20-40 évről beszélünk. Az egyik legfontosabb tényt viszont fontos tisztázni, a napelem és a napkollektor nem ugyanazt az eszközt jelenti. A napelem elektromos energiát állít elő, a napkollektor pedig víz felmelegítésére szolgáló eszköz.
 
Említsük meg azt is, hogy a teljesítmény mitől függ. Ha a Nap fényét nézzük, a beesési szög a legfontosabb tényező, ettől függ a napelem által leadott teljesítmény is, valamint hogy a Nap fénye mennyire tudja a napelem felszínét megvilágítani. Ezt a tényezőt sajnos az ember nem nagyon tudja befolyásolni, az előbbi tényezők viszont teljes mértékben befolyásolhatók. Amennyiben a napelem általi rendszereket nézzük, két fajtát különböztetünk meg, az egyik a szigetüzemű rendszer, a másik a hálózatba visszatápláló rendszer. Mind a két rendszer a hatékonyságot segíti.  itt lehetne linket használni oldalon belül A szigetüzemű rendszer esetében, ha többletet termel a napelem, azt eltárolja a rendszer, és amikor nem süt a Nap, esik az eső, borult az ég, a tárolóba raktározott energiát használja fel, ezért mondhatjuk, hogy a szigetüzemű rendszer teljesen önálló. Ez a fajta rendszer olyan területeken elterjedt, ahol nem nagyon van elektromos hálózat, mivel nincs szüksége villamos hálózatra. A legtöbbet választott termék viszont a hálózatba visszatápláló rendszer. Mondhatni ez a leggazdaságosabb rendszer, a napelem általi teljesítményt úgy osztja be, hogy csak annyit használ fel a villamos energia háztartásbeli előállítására, amennyire éppen szükség van, a felesleges többlettermelést viszont a közüzemi hálózatba termeli vissza, így a villanyszámlát is csökkentheti a rendszer, valamint az áramszolgáltató is fizethet esetleg a napelem termékkel rendelkező ügyfélnek.

A napelem modulokról néhány szó


Manapság bőséges kínálatot találhatunk a napelem modulokból, található a piacon bármilyen névtelen, olcsó termék, de akár a márkás és drága termék is.
 
Ez a napelem modul a rendszer legfőbb része, alkotóeleme, ez kapcsolja össze a cellákat. Ha az ügyfélnek nem áll rendelkezésre nagy felület a napelem felszereléséhez, akkor egy nagy hatásfokú modult szoktunk ajánlani, mert csak így fog nagyobb teljesítményt előállítani a napelem. Ha nincs hely szűkében az ügyfél, akkor az amorf vagy a polikristályos napelem modult érdemes megvásárolni.

Inverter


Az inverter a másik fő eleme a napelemes rendszernek. Az inverter arra való, hogy a napelem modulja által megtermelt egyenáramot alakítsa át váltakozóvá, amit egyből lehet is használni a kívánt célra.


Az elhelyezkedés, a modul, az áramszolálgató, valamint a rendszer nagysága is befolyásolhatja, hogy milyen fajta invertert szereljünk be.

Napelem modul tartója


A rendszer ezen eleménél is fontos a minőségi változatot felszereltetni, ugyanis ennek is szükséges kibírnia a napelem élettartamát, amely több évtized.

 
 

Csatlakozók, kábelek, túlfeszültség levezetők, kapcsolók


Hatalmas károk keletkezhetnek a napelem rendszerében, ha akár egy kósza villám is eltalálja a tetőt, a házat.
 


Éppen ezért rendkívül fontos a jó minőségű kábel, ugyanis az előbb említett külső hatásokon kívül még az UV-sugárzásnak is ki van téve a rendszer. A túlfeszültség védelem pedig főleg a villámcsapás esetén nagyon fontos biztonságot tud teremteni.


A napelemekről


 
A napelem villamosenergiává alakítja át a fényenergiát. Napjainkban szinte nem lehet az életet elképzelni a villamosenergia nélkül. Otthonunkban körülbelül mindenhez szükség van áramra, ezt pedig könnyen elő lehet állítani a napelem által.
•    kristályos (mono és poly) napelem
•    vékonyrétegű (thin film) napelem
•    legelterjedtebb a kristályos napelem
•    kristályból, rudakba öntve szeletelve készülnek a mono kristályos cellák
•    négyzet alakú sablonokba öntve készülnek a poli kristályos cellák
•    nem kristályos szilícium tömbökből készülnek a vékonyrétegű napelemek
•    kémiai úton közvetlenül az üvegre viszik fel a napelemréteget
 

Napelem általában


 
A Nap általi sugárzás energiáját bármilyen tetszőleges céllal felhasználható, villamos energiává
alakító berendezés a napelem. Sokan összekeverik a napkollektorra, amely a Nap sugárzásának
energiájából meleg vizet tud előállítani, tehát a napelem nem napkollektor.
•    vékonyfilmes napelem (hatásfok: 7-10%, folyamatos növekedés) alacsony piaci részesedés
•    polikristályos napelem (hatásfok: 12-14%, folyamatos növekedés) piaci részesedés: 46,5%
•    monokristályos napelem (hatásfok: 13-15%, folyamatos növekedés) piaci részesedés 43,4%
 

 
A korszerű napelemmodulok energiaátalakítási hatásfoka tehát 7-15% között változik, és élettartamuk legalább 30-35 év. A minőségi napelemmodul gyártók általában 5-10 év gyári garanciát és 20-25 év teljesítmény garanciát biztosítanak. A teljesítmény garancia azt mutatja, hogy a napelemmodul 20-25 év használat után is a gyártás során meghatározott névleges teljesítmény minimum 80%-át teljesíti.


Miért fektessünk pénzt a napelemes rendszerbe?


        
Rövidtávon a napelem panelek viszonylag drágák, de közép-, és hosszútávon a tényleges pénzmegtakarítás szempontjából a napelem a legjobb választás. A napelem használata könnyedén megtéríti a napelem beruházás kezdeti költségeit, és habár telepítés ára viszonylag magas, idővel ez az érték is folyamatosan csökkenni fog.  Napjainkban az energia előállítása az egyik legnagyobb üzlet. Már a közeljövőben az energia fogja meghatározni Földünk gazdaságát. Gondoljon csak a Föld kőolaj, földgáz vagy szén nyersanyagkészleteinek végességére, sőt az édesvizet is ide sorolhatjuk. Ezek a világunk legfontosabb energiaforrásai. Nem véletlen, hogy a világ vezető hatalmai mind egyetértenek abban, hogy a megújuló energiákat kell sokkal nagyobb arányban használnunk. Ilyenek például a szélenergia, a vízenergia, a geotermikus energia, a bioenergia és a napenergia is, mely utóbbi adja a legtöbb energiát, és érhető el mindenhol a Földön.

Hogyan működik?


Az éves végszámlát a szolgáltató úgy állítja ki, hogy a fogyasztott áram mennyiségéből kivonja a rendszerbe visszatáplált áram mennyiségét, az így adódó különbségből adódik az összeg. Ajánlott
az ilyen rendszert úgy kialakítani, hogy ez az elszámoláskor körülbelül 0,- Forint összegű legyen a vége.
•    az áramszolgáltatók áremeléseitől függetleníthetjük magunkat
•    ingatlanunk értékét megnöveljük
•    8-10 év után ingyen termeli részünkre az áramot rendszer nagyságától függően
•    a banki kamatnál sokkal jobb befektetés
•    a CO kibocsátás mértékét csökkentjük
•    környezettudatosság

Napelem előnyei
1.    Nem kell többé villanyszámlát fizetnie
2.    Függetlenedhet az ingadozó villamos energia áraktól
3.    Hosszú távú, garantált hozamú befektetés
4.    Óvja környezetét, csökkenti CO2 kibocsátását, ezzel minimalizálva az ökolábnyomát
5.    Példát mutat környezetének és a jövő generációjának
6.    A nap energiája ingyenes és kimeríthetetlen
7.    A napelem élettartama 25-40 év
8.    A napelemnek nincs karbantartási igénye
9.    Olyan helyeken is van lehetőség áramforrás biztosítására, ahol nincs kiépítve a villamoshálózat. Itt akkumulátorokba eltárolhatja az energiát.
10.    Nem bocsájt ki zajt vagy bármiféle káros anyagot, sugárzást
11.    Könnyű és gyors a telepítése
12.    A pluszba termelt energiát az áramszolgáltató kifizeti
13.    Egyszeri beruházást igényel
14.    Az időjárási viszontagságokkal szemben ellenálló
15.    Magyarországon az európai átlaghoz képest igen magas a napsütéses órák száma (2000 h/év)
16.    A napelemes rendszernek köszönhetően nő az ingatlan értéke
17.    A napelemek ára az elmúlt években drasztikusan csökkent, így a megtérülési idő is lecsökkent és kisebb befektetéssel megvalósítható egy rendszer. További árcsökkenés nem várható.
18.    A termelés jól kiszámítható, így a korábbi fogyasztás alapján könnyedén 0-ra csökkenthető a villanyszámla


Hogyan válasszunk napelemet?


Aki napelemet vásárol, lényegében energiát vesz. Nem mindegy tehát, hogy a napelemes rendszerre fordított összegből mennyi energiát nyer.

Erre figyeljen vásárlás előtt:


1. A gyártók a napelemek névleges teljesítményét ideális (laboratóriumi) körülmények között határozzák meg. Ezek a körülmények a működés során nem biztosítottak állandóan, így a napelemek teljesítménye is változó, azaz nehéz kiszámolni, mennyi energiát termel egy napelem meghatározott időszak alatt.

2. A hatásfok fontos adat, arra enged következtetni, egy 1 m2 napelem felülettel mennyi energiát lehet előállítani. A magasabb hatásfok nem egyenlő a nagyobb teljesítménnyel. Ha kevés hely áll rendelkezésre, célszerű magas hatásfokú napelemet választani. Fontos tudni, hogy a nagyobb hatásfok magasabb árral társul.

3. A névleges teljesítmény mellett a gyártók a napelem ún. teljesítmény toleranciáját is megadják. Számos gyártó +/- 5% teljesítménytoleranciát kínál. Ezt úgy kell értelmezni, hogy pl. egy 200 Wp (Watt peak, azaz egy napelem ideális körülmények között leadott csúcsteljesítménye) teljesítményű napelem esetében a névleges értékhez képest a teljesítmény 190 és 210 Wp között változhat. Tehát a valóságban a gyártó gyakorlatilag csak 190 Wp teljesítményt garantál.

4. A napelemek külső felülete általában edzett szolár üveg. Minél jobb az üveg fényáteresztő képessége, annál több energiát termel a napelem. Bizonyos gyártók (pl. Panasonic) ún. reflexiómentes üveget használnak, mely a fény 96%-át engedi át. Így déli időszakban kb. 6%-kal, míg előtte és utána akár 12%-kal több fény éri el a cellákat. Összességében a reflexiómentes üvegborítású napelem 2-3 %-kal több energiát termel a hagyományos edzett üvegborításúhoz képest.

5. A napelemek teljesítménye a hőmérséklet növekedésével csökken. A gyártók egy hőmérséklet hatékonysági mutatót adnak meg. Az általunk forgalmazott napelemek akár 4 %-kal több energiát termelnek a jobb hőmérséklet hatékonysági mutatóknak köszönhetően.

6. Garancia: kétféle garanciát különböztetünk meg:
- termékgarancia: általában 2 - 10 év között
- teljesítménygarancia: 10 év használat után általában 90%, 25 év után általában 80%

7. Teljesítmény tanúsítás – a gyártók a teljesítményt a gyártást követően saját laborban vizsgálják. Az igényesebb/megbízhatóbb gyártók termékeik teljesítményét több független intézettel tanúsíttatják. Vásárlás előtt kérje a tanúsítványokat!

Fontos: Aki napelemes rendszert vásárol, nem „hatásfokot” és „névleges teljesítményt” vásárol, hanem energiát!

Napelem a családi házas lakosság részére


 
• A beérkező napfényből a napelem egyenáramot hoz létre
• Az egyenáramot inverter segítségével váltakozó árammá alakítja (230V/50Hz)
• A központi szekrényben kapcsolódik az inverter a ház villamos rendszerére
• A napelemek által generált energiát a lakosság elfogyasztja
• Az oda-vissza mérő óra tárolja az adatot az el nem fogyasztott és a hálózatra visszatáplált villamos energia mennyiségéről.
Napelem cégek és intézmények részére:
 Cégek és intézmények akár ipari mértékben is termelhetik a számukra szükséges energiaszükségletet napelem rendszer segítségével. Legyen szó akár lapos tetőről vagy sátortetőről, cégünk vállalja a felszerelést. Bevásárlóközpontok, üzemcsarnokok, gyárak és raktárak jelentősen csökkenthetik költségüket és káros anyag kibocsájtásukat napelemek felszerelésével.

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!